Ett återanvänt inlägg

Som jag skrivit tidigare började jag blogga för min egen skull ganska omedelbart efter branden. Den 15 februari 2015 beslutade jag att göra bloggen offentlig och då skrev jag det inlägg som jag nu uppdaterat och återanvänder här:

Vi hade ju inte en tanke på att bygga hus. Många har som dröm och livprojekt att bygga hus. Mina föräldrar realiserade den drömmen och byggde fritidshus ute på ön 1977.

Bygglovsritningar Gamla huset

Bygglovsritningar Gamla huset

Jag och min man drömde från början om att bygga hus, men har valt att bo i äldre hus som vi istället renoverat. Vi har haft ett kedjehus från 1972
en lite stuga från 60-talet utan el och utan rinnande vatten men med egen badstrand
och en stor villa från 1932 där allt var over-sized. Huset ser inte så stort ut då det är proportionerligt uppskalat från ett typiskt 1920-talshus. Det är därför svårt att förstå att varje våningsplan var 120 kvm, fönstren var 160 cm höga och knutbrädorna var ca 30 cm breda. Balkongerna som ser ganska små ut var t.ex ca 10 kvm stora.
41bqdmnnapj505ed_129815486830000000.jpg
Och sedan har vi ju haft halva ansvaret för mina föräldrars fritidshus sedan 2003.

Men vi kände till sist att med tre barn som är mycket aktiva hann vi inte med både en stor äldre villa och ett fritidshus. Renoveringarna stod oss upp i halsen och 2012 sålde vi villan och flyttade till en lägenhet.

Kvar blev fritidshuset som vi njöt av på helger, lov och semester.
Vi började lagom få tillbaka lusten att renovera och underhålla och sommaren 2014 oljade vi alla altaner och målade huset utvändigt.
Inför sommaren 2015 var planen att lyfta takpannorna och sopa underlagspappen samt bedömma inom hur snart framtid vi behövde lägga om underlagspappen. Vi hann aldrig dit! I oktober 2014 brann huset ner, troligtvis p.g.a. blixten, och helt plötsligt stod vi inför faktumet att vi måste bygga hus. Detta innebar att vi hade mycket blandade känslor inför detta. Ena sekunden förbannade vi allt som har med husbygget att göra och i nästa sekund var det trots allt lite roligt. Genom att skapa denna bloggen hoppades vi kunna fokusera på det roliga och därmed trycka undan känslan av att inte frivilligt valt detta projekt.
Nu vet ni ju hur husbygget gått och att vägen varit allt annat än rak. Inte nog med branden och att hela husbygget därmed var ett ofrivilligt påtvingat projekt, utan vi har haft stora byggfel, fått stora delar av hussatsen vatten- och mögelskadad, haft tre olika underentreprenörer (vad gäller snickare). Bygget har hela tiden blivit mer komplicerat och mer försenat än beräknat. Det har helt enkelt varit en helt galen husresa och ännu är den inte slut. Helt ärligt så ser jag inte ens slutet trots att det på många sätt är nära…

Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *