Humle och vindruvor

Vi har egentligen aldrig försök odla ute på ön, jordmånen är i det närmsta obefintlig och dessutom vill vi inte behöva sköta någon trädgård. När vi är på ön vill vi kunna umgås med vänner med gott samvete och när vi inte är på ön vill vi inte känna att vi måste åka dit för att sköta trädgården. Vi har därför 3000 kvm naturtomt. Dock har vi väll alltid smugit dit någon växt och ofta dör den just eftersom marken är sur (p.g.a. alla barrträd) och jordmånen extremt tunn.

Men odlingsklimatet är fantastiskt, zon 2, att jämföra med zon 4-5 i Uppsala. Solen skiner och värmer på ett helt annat sätt och vintrarna är betydligt mildare så det kliar ju trots allt lite i fingarna. Det vore ju kul att testa om vissa växter faktiskt skulle kunna komma att trivas.

Sedan flera år odlar maken humle hos sin syster i Småland och där växer den som ogräs. Till våren skall den få flytta ut på ön. Vi får se om den kommer att trivas. Vi har också tankar på att testa med vindruvor. När maken och jag flyttade ihop år 2000 bodde vi i ett radhus där vi mot ena fasaden inte hade mindre än tre vinrankor och var höst var det så mysigt när man kunde plocka in söta goda vindruvsklasar. Vi har saknat detta och jag tror mig ha funnit den perfekta platsen för en vinranka.

Dock börjar vi tack vare alla förseningar med att försöka övervintra vinrankan jag köpte i somras inomhus. Håll tummarna för att det lyckas!

 

Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *