Oversized entrétrappa

Vårt hus ligger ju högt upp på berget. Jag tror att jag nämt någon gång att från parkeringen och upp till huset har vi en 20 meter lång backe motsvarande en svart slalombacke. Nu har vi ju dragit om stigen upp till huset så den går numera som en slinga och sluttningen är om man går den vägen (och inte vår ”svarta” stig) motsvarande en blå-röd slalombacke. Detta innebär att huset ser ut att ligga högt över vägen. Dessutom ligger ju huset också i sista delen av backen så ”baksidan” med matplats och vardagsrum ligger mot berget, men på entrésidan mot vägen är plintarna lite mer än en meter höga.

I bygglovet var vi tvungna att visa att vi skulle dölja plintarna (varför nu plintar är så fult), och varför inte göra det med en oversized trappa!? På så sätt döljer man plintarna, får en altan och en stor sittvänlig trappa.

Vi har velat fram och tillbaka vad gäller trappans utformning:

Grov skiss på vår blivande entrétrappa. Här tänker jag ta min morgonfika många gånger!

Förslag 1, mars 2016

Entréaltanen med sovrumsaltanen i bakgrunden, skiss 6/6-16, morgonsol

Förslag 2, skiss 6/6-16, morgonsol

Men i juli bestämde vi oss för en rak trappa, vilket också byggdes:

Entrétrappan nerifrån

Entrétrappan nerifrån

Steghöjd och steglängd har vi ”snott” från våra grannars trappa. Och jag vågar säga att de har den mest populära och sittvänliga trappan i kvarteret…så varför inte ”sno” ett vinnande koncept.

Anledningen till att vi vill ha en sittvänligt trappa är att vi har alldeles underbar morgonsol på denna sidan av huset. Här har jag minnen så långt tillbaka i tiden jag kan minnas av morgonfika på trappen till ljudet av göken. Men successivt har ju familjen vuxit och den gamla trappan till det gamla huset var för liten för vår familj:

Entrén till gamla huset

Entrén till gamla huset

Vi funderade många gånger på att bygga ut den, just för att kunna njuta av morgonsolen, men stötte hela tiden på svårigheter. I ”huset” under huset bredvid trappan fanns nämligen vår toalett. Det innebar att vi minst en gång om året behövde ta oss in där, och en altan ovanför skulle betydligt försvåra servicen av toaletten.

På andra sidan om entrén hade vi en älskad tall, en vacker klippa och dessutom var dörren monterad så att den skulle ställa till möbleringen av en altan. Så inte heller det kändes som en optimal lösning. Detta innebar att vi hela tiden sköt upp beslutet, och trappan fick finnas kvar i sin version två. Ja, för den trappan var trappa nummer två. Den första trappan byggdes av spillvirke från husbygget och var blåmålad. Den ruttnade bort och framförallt fick man stickor av den. Så i slutet av 1980-talet eller i början av 1990-talet uppdaterades därför trappan. Då fick den också ett gjutet entrésteg som pappa och jag gjöt tillsammans. Steget finns nu en bit in under nya huset som ett minne av en svunnen tid.

Ny k-board, nya reglar och framförallt så finns VVS:en äntligen dragen! 28/5-16

Vårt gamla trappsteg till gamla huset som pappa och jag gjöt, beläget under våra badrum numera.

Men åter till nya trappan:

Huset sett från vår gångväg upp för berget från vägen, 12/10-16

Entrétrappan (ännu utan räcke, det sitter ett där nu)

Den trappa som husräddarna byggde med kärlek, omsorg och snickarglädje utifrån vår grova skiss. (Denna trappa var alltså en av kompensationerna från Allrum Home för detta husbygge). Och som omedelbart blev ett älskat fikaställe både för oss och för dem. För var är det skönare att sitta ner på en snabbfika än på just en trappa?

Men det finns ett problem med en oversized trappa, och det är att den lätt blir öde:

Huset sett från vägen

Huset sett från vägen, ni ser hur smal bit av trappan som behövs för att gå upp till huset. Här kan ni förresten ana att räcket är monterat.

Helt enkelt det behövs lite möbler, krukor och lyktor för att göra den levande. Och vid Allhelgona var det ju lätt fixat:

Första Halloweenpyntningen i nya huset

Första Halloweenpyntningen i nya huset. (Ja, jag erkänner att vi har plasten kvar på ytterdörren…men det beror på att vi har en valp hemma som gärna krafsar på dörrar än så länge. Vore trist att förstöra nya dörren omedelbart.)

Till sommaren blir här någon liten matgrupp och så vår trebenta kittel som överlevde branden:

Vår trebenta kittel återfann vi i brandresterna. Den skall nu borstas ren och hammarlackas i svart så att den återigen får pryda sin plats fylld med blommor.

Vår trebenta kittel återfann vi i brandresterna. Den skall nu borstas ren från rost och hammarlackas i svart så att den återigen får pryda sin plats fylld med blommor.

Men hur gör vi till jul!? Några förslag? Gärna på stora, men inte så dyra dekorationer, så att de syns från vägen också.

Nya huset

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *