Saker skall ha historia!

För att låta väldigt akademisk så kan jag säga att jag gillar tid (historia) och rum (geografi), vad det egentligen betyder är att jag tycker det är häftig att saker och ting förändras över tiden lika väl som att traditioner och dylikt är olika på olika platser. Det innebär också att jag gillar att omge mig med saker som har en historia. På många sätt vill jag kunna lyfta precis vilken sak som helst hemmavid och den skall ha en lite historia värd att berätta knuten till sig. Det kan vara platsen den är köpt på, eller personen som har givit den, eller vilket humör jag var på just då, eller vädret den dagen osv osv.

När man är en sådan person och drabbas av en brand…då förlorar man en ganska stor del av sin historia…men det är ju här återanskaffande kommer in. Vi har ju berättat om vår servis, och min kopp, och fåtöljen. Men nu skall ni få höra berättelsen om två sängar!

I våras gjorde vi ju i ordning E:s rum här hemma i lägenheten, och då sade vi att vi skulle köpa en begagnad sängram eftersom hon skulle få en ny ut till ön. Men veckorna har gått och antingen har de aktuella sängramarna varit för dyra eller så har någon annan hunnit före. Grunden var att sängen skulle ha en låg kant, helst sänglådor och gärna svart. Hur glad tror ni jag blev när jag hittade denna för 300 kr:

Begagnad sängram till E

Begagnad sängram till E

Och J som behöver en sängram till sitt rum i Nya huset var också öppen för förslag. Här har vi en romantisk tjej, som vill ha en hög sängram och som förlorat en dagbädd i järnsmide i branden. Tror ni jag blev lycklig när samma säljare även sålde denna för 300 kr:

En dagbädd till J

En dagbädd till J

Nu var ju inte dagbädden handgjord som den gamla, men när budget lösöre är slut sedan länge får man nöja sig med det man kan få tag på i en rimlig prisklass. Den gamla dagräden köpte jag förövrigt till min första lägenhet precis när jag hade skaffat hund och insåg att jag inte längre hade plats för både soffa och säng i min 24 kvm stora lägenhet. Så jag började leta på diverse möbelaffärer och föll handlöst för denna dagbädden:

Soffsäng Knopp, design Peter Lindberg

Soffsäng Knopp, design Peter Lindqvist

Och om jag säger att jag köpte den 1996 och att den då kostade nästan 5000 kr…då kan ni gissa vad en sådan skulle kosta nu…så nä, det fick bli IKEA-varianten begagnad för J…men hon vart faktiskt nästan lika glad!

Vad som nu blev ändå roligare med dessa sängramar var att det visade sig, när jag fick adressen till säljaren, att de fanns i byn på Uppländska landsbygden där våra barn är uppvuxna. Så maken och jag fick oss en tur på landet på älskade vägar för att hämta tjejernas sängar…och det bara känns så rätt att sängarna flyttats från byn till ön och lägenheten.

 

Nya huset

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *