3 barn 3 små prydnader…

När jag flyttade hemifrån fick jag med mig lite julpynt till min lilla lägenhet, bland annat fick jag de två stjärnor som hade hängt i mitt tonårsrum lika väl som vår ”reseljusstake”. Jag är nämligen inte uppvuxen med stora familjejular utan nästan varje jul åkte vi bort, ibland utomlands och ibland till fjällen. Har bland annat firat julafton på musical i London, men även genom att snorkla i röda havet, gå på bazaar i Tunisien och många i backen på ett par slalomskidor.

Men julstämningen vill man ju ha med sig även om man åker bort och därför hade vi en adventsljusstake att packa ner, inte när vi åkte utomlands, utan de jular vi firade i fjällen. Och eftersom den inte riktigt hade någon given plats så följde den alltså med mig till min första lägenhet. Tror att det egentligen var ett lån…men efter typ 23 år så tror jag det är preskriberat. Ljusstaken är lite unik då den är ovanligt hög för att vara en träljusstake i klassiskt snitt, dessutom har den lite ovanlig färgsättning. Så den var säkert på rea när mamma och pappa köpte den. Men för mig har den alltid  skänkt en känsla av värme och kontiunitet.

Någon av mina första decembermånader i egen lägenhet gick jag till den lokala järnhandlaren (ja, ni hör hur gammal jag är. Finnas det ens någon som minns dessa fantastiska affärer där man kunde köpa precis allt.) och där hade man fått in små figurer att sätta på adventsljusstakarna. Jag föll handlöst, men som student och ensamstående valde jag att bara köpa en enda figur för gratis var de inte! Vet att jag valde figur tillsammans med en dam som i sin tur köpte en figur för varje barnbarn hon hade. Denna figur som jag då köpte har fått pryda sin plats sedan dess:

Tomtenissa köpt på Järnia i Uppsala ca 1995

Tomtenissa köpt på Järnia i Uppsala ca 1995

Genom åren har ljusstaken och sin lilla tomtenissa alltid haft hedersplatsen i våra olika boenden. Maken har väll varit lite skeptisk ibland, men vissa strider måste han helt enkelt förlora 😉

Barnen har ibland undrat varför det bara finns en liten tomtenissa och om vi inte kunde komplettera. Men det var verkligen bara den julen som dessa såldes så jag har sett det som en omöjlighet. Så häromveckan på en loppis hittade jag två liknande gubbar, en lucia och en stjärngosse…så de fick följa med mig hem…och döm om min förvåning när de visade sig vara mycket snarlika min lilla tomtenissa:

Stjärngosse köpt på loppis 2016.

Stjärngosse köpt på loppis 2016.

Lucia inköpt på loppis 2016

Lucia inköpt på loppis 2016

Så nu är de tre!

Adventsljusstaken 2016

Adventsljusstaken 2016

Man skall helt enkelt aldrig sluta hålla ögonen öppna för förr eller senare hittar man det man söker!

Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *