Julkaktusen…

Har ju tidigare skrivit om vår julkaktus. En blomma som funnits hemma hos oss så långe jag kan minnas. När den först kom in i huset vet jag inte men som tonåring flyttade jag den från vardagsrumsfönstret till mitt rum. Sedan flyttade jag hemifrån och då blev den kvar hos mamma och pappa, men när de skilde sig och sålde villan 2002 så fick jag den (och några Mårbackapelargoner som tyvärr brann upp 2014). Då hade vi den i vårt sovrumsfönster i det stora röda huset på den Uppländska landsbygden och där blommade den från november till april varje år. Till trots att alla säger att man inte får vrida blommande julkaktusar så är det just det man kan gör för att få den att blomma länge, länge. Bara ett par cm i taget så de knoppar som precis skall slå ut är vända mot solen. Det innebär att på en vinter vrider jag kaktusen ca 1 varv och får då en konstant blomning i många månader.

Julkaktusen 5 december 2016

Julkaktusen 5 december 2016

Men i alla fall, tillbaka till ämnet. Jag har ju kallat den både julkaktus och novemberkaktus då jag faktiskt trodde att det var olika namn på en och samma blomma. Men nä så fel jag hade, jag har nu förstått att det är en äkta julkaktus (Schlumbergera x buckleyi) vi har, en sådan med hängande grenar, runda blad framtill och symmetriska blommor. Vad jag förstått är att detta dessutom är en klassisk mormorsväxt som numera är svår att få tag på.

Julkaktus (Schlumbergera x buckleyi)

Julkaktus (Schlumbergera x buckleyi), Bildkälla Bergianska

De som däremot ofta säljs i handeln till jul är numera novemberkaktusen (Schlumbergera truncata) som man driver upp till att blomma lite senare än vanliga novemberkaktusar men som kännetecknas av uppåtstående grenar, att bladen är taggiga i framkant och blommorna asymmetriska.

Novemberkaktus, (Schlumbergera truncata)

Novemberkaktus, (Schlumbergera truncata), Bildkälla Bergianska

Bara genom att veta detta blev nu min julkaktus ändå mera värdefull för mig, dessutom har den den äkta karminoröda färgen som en julkaktus skall ha:

Julkaktus med dess hängande, xx och karminoröda blommor

Julkaktus Schlumbergera x buckleyi med dess hängande, symmetriska och karminoröda blommor

Grunden för att få dem att blomma är att de behöver en temperatur på under 20 grader i minst 3 veckor för att sätta knoppar. Något vi tyvärr inte kan erbjuda i lägenheten hemmavid…för där är det 21-22 grader inomhus året om till trots att vi stängt av alla element. Vår vårkaktus (Hatiora x graeseri) får jag i blom hemma i lägenheten genom att jag ställer ut den på balkongen i mars månad, då blommar den 5-6 veckor senare. Men troligtvis kommer jag dela denna till våren så att jag får en till Villa Bergstoppen också eftersom även den vill ha kallt (idealt 10-12°C, från november till januari) för att gå i knopp.

I full blom 11 december 2016

I full blom 11 december 2016

 

I full blom 18 december 2016

I full blom 18 december 2016

Källa julkaktusar och novemberkaktusar hittar du här.

Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *