Lovar runt, håller tunt (lucka 20)

Och temat för dagen är ”det går inte”…för så har det fungerat i vårt bygge i alla fall…att alla enkla grejer gör byggarna gärna, men de svårare de hamnar på mitt och makens bord.

 

Runda väggen:

Som det där med den runda väggen…som väll självklart skall byggas av entreprenören om man skall bygga övervåningen. Men helt plötsligt får vi förklarat för oss att den är ju streckad på ritningen…så då skall den inte göras av dem.

Sagt och gjort bygger jag och maken den runda väggen, för att flera månader senare förstå att alla byggare vår entreprenör varit i kontakt med avböjt att bygga väggen eftersom de inte visste hur man gjorde. Det var ju lite spännande info tyckte vi…vi trodde liksom professionella snickare kunde sådant! Men i vårt fall var det alltså byggherren som kunde.

Uppregling av rund vägg

Uppregling av rund vägg

Dags att börja isolera runda väggen

Dags att börja isolera runda väggen

Rund vägg på G

Rund vägg på G

Lister på runda väggen:

Var en evighetsföljetång då jag mer än en gång fick förklarat för mig hur snyggt det är utan lister på runda väggar. Hur omöjligt det var att montera lister på runda väggar osv. osv. Det var faktiskt helt omöjligt tills det att jag sade att jag är uppvuxen i ett hus med en rund vägg och att vi minsann hade lister där, tills jag googlade och hittade lister anpassade för runda väggars och tills maken tillsammans med snickaren/ängel från Rörvik provade. Då satt listen där på mindre än 5 minuter.

Rund golvlist innan spackling och målning

Rund golvlist innan spackling och målning

Man kan inte spackla frigolitlister så de ser ut som vanliga taklister:

Rund taklist innan spackling

Rund taklist innan spackling

Nä, det kan man inte, utan som kund skall jag stå ut med att de ser olika ut. Totalt omöjligt fick jag förklarat för mig! Ända tills jag själv spacklade upp listen och visade byggledaren. Då fick hans underställda sig en åthutning och order på att spackla listen som jag gjort.

Spacklad frigolitlist

Spacklad frigolitlist

Vid det här laget var jag så leds på att ta över deras surdegar att jag inte delade med mig av knepet för att få listen riktigt, riktigt snygg genom att använda sked och tårtspade. Hade de däremot frågat hade jag mer än gärna visat…för det är kul att lära ut och visa små knep, knep som jag lärt mig genom att studera och gå bredvid när min favoritmålare hemma på fastlandet spacklar :)

Arbetsfördelningen:

Så glöm inte att byggherren tar hand om alla svåra bitar medan de professionella byggarna gör de lätta. Så är i alla fall arbetsfördelningen i vårt bygge 😉 Sedan tar entreprenören och underentreprenören gärna på sig äran när vi är klara, men det är ju en annan sak…för arbetet skedde ju under deras entreprenadstid 😉

Nya huset

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *