Lovar runt, håller tunt (lucka 21)

…eller berättelsen om k-boarden:

Det finns ju ett 30-tal olika träfiberskivor på marknaden anpassade efter det behov man har vad gäller storlek, tjocklek, användningsområde osv. K-boarden är en av dessa.

Generellt för de olika träfiberskivorna är att de är lätta att arbeta med men är känsliga för fukt. Hur känsliga de är beror på vilket lim man använder i dessa. Men grundregeln är att vid 30-90 % relativ fuktighet kan en träfiberskiva utvidgas upp till 2 millimeter per meter på längden och i tjocklek svälla upp till 4 %. Dvs vatten är inte bra i kombination med ett sådant typ av material!

k-boarden används i bärande konstruktioner så som trossbottnar vilket man valt att göra i vårt hus. K-boarden är oljehärdad för att motstå väta lite bättre, men då den likt masonit har en slät sida och en bupplig sida är den känsligare för fukt än en board med slät yta på båda sidorna.

I vårt hus är den buppliga sidan vänd uppåt eftersom man av förklarliga själ antar att mest fukt till trossbotten tillförs från plintgrunden. Detta är alltså inte en konstruktion som mår bra av att det rinner vatten igenom. Vilket Oscar Ädel Bygg lät ske!

Konstruktionen av vår trossbotten, med golvspån, isolering och längst ner k-board.

Konstruktionen av vår trossbotten, med golvspån, mineralull och längst ner k-board.

Om man vattenskadar denna typ av trossbotten skall man omedelbart öppna denna så att golvspån, isolering, reglar och k-boarden får torka ut. Men ni som hängt här ett tag vet ju att man inte öppnade något. Ni vet också att man inte satte in avfuktare utan enbart värmefläktar. Dvs man skapade en våtvarm bastu i huset efter rotblötan. En ideál miljö för mögeltillväxt.

Vi ifrågasatte detta, men de svar vi fick var att inga skador skett och att vi oroade oss i onödan! Och till en början såg det bra ut…men så började k-boarden hänga i trossbotten…

Hängande k-board

Hängande k-board

…och så fick vi mögel i de bärande innerväggarna

Närbild: Svart- + Vitmögel på bärande innervägg från golv upp till ca 150 cm höjd. Copyright KW

Närbild: Svart- + Vitmögel på bärande innervägg från golv upp till ca 150 cm höjd. Copyright KW

…och så reagerade jag med astma när jag gick in i huset.

Men man hävdade fortfarande att inga problem uppstått! Och vare sig Allrum eller Rörvikshus ville tro oss. För en seriös byggare tar ju sitt ansvar! En seriös byggare vill ju inte utsätta en kund för ett sjukt hus! Och Oscar Ädel Bygg är ju en seriös byggare (!?)…då måste de ju veta att där inte fanns några skador eftersom deras förstesnickare inte river upp något. Så man valde alltså att tro på Ädelbyggs intygande om att inga skador uppstått i och med rotblötan, trots att vi visade foton på hängande k-board och mögelangrepp. Vi kände oss däremot allt annat än lugna, så vi tog upp detta igen, och igen, och igen…till ingen nytta.

besiktningen fick vi dock så pass mycket gehör att det ålades entreprenören att öppna golvet i kök, matplats och vardagsrum (där golvspånen rest sig som mest) och okulärbesiktiga bjälkar, isolering och k-board. Längre än så lyckade vi vare sig får Allrum eller besiktningsmannen att gå med på. Detta skulle dessutom enbart göras för att lugna oss. Inget nödvändigt tyckte man.

Detta innebar att man inte öppnade golvet överhuvudtaget förrän VVS:n skulle in i bjälklaget i maj 2016, 6 månader efter att det regnat in och 4 månader efter att besiktningen krävde att det skulle öppnas för att lugna kunden.

Vad man fann var följande, eller rättare sagt UAB Astreja tittade inte. Vi tillsammans med vår Rörvikshuskontakt tittade under ett byggmöte och förfärades över hur det såg ut:

Det har skall vara fräsch K-board och istället är den gråspräcklig p.g.a.att det runnit vatten genom bottenplattan.

Det har skall vara fräsch K-board och istället är den gråspräcklig p.g.a.att det runnit vatten genom bottenplattan.

Vattenskadat rakt igenom tack vare rotblötan i november

Vattenskadat rakt igenom tack vare rotblötan i november

Där, på stående fot gav Rörvikshus order på att alla golvspån skulle bytas ut och alla k-board i hela huset skulle okulärbesiktigas och bytas ut vid minsta fukt eller mögelskada!

Bara ett par dagar senare byttes alla golvspån ut, men man struntade i att lyfta på isoleringen och titta på k-boarden. När jag vid nästa byggmöte frågar om man gjort detta och i alla fall bytt de k-boards som var synliga vid föregående byggmöte så ljuger man mig rakt upp i ansiktet och säger att de bytts. Vilket dessutom var helt uppenbart när man tittade.

Vi fick då återigen ifrågasätta varför man ljuger för oss och medvetet bygger in skadat material mot vår vilja. Inget svar, bara frågan om varför jag misstror dem? När jag hotar med att ta dit en annan snickare och riva upp golvet och stämma Allrum om det visar sig att k-boarden inte är bytt kommer snabbt beskedet att k-boarden skall bytas och att Allrums underentreprenörer fixar detta.

Men veckorna går, och inget görs. Man måste nu göra detta underifrån och det är ju jobbigt. Man försöker ännu en gång berätta för oss att de är bytta. Jag ber att få se högen med kasserat material, men den kan man inte visa av någon anledning 😉

Efter att ha påtalat detta under varenda byggmöte ledsnar jag och maken och skickar in barnen under huset att kryssa varenda k-board med spritpenna. Och resultatet lät inte vänta på sig:

Varför har ni kryssat?

Litar ni inte på oss?

Nä typ inte 😉

Men veckorna knallar vidare, det finns så mycket annat som är roligare och viktigare tycker våra byggare. Huset slutbesiktigas första gången, och jag är schysst mot Allrum och drar en liten lögn om att man åtgärdat felen på besiktningsprotokollen från den 13 januari. Men k-boarden är inte bytt! Det är ett faktum…ytterligare 1 1/2 månad går och den 1 september på slutbesiktning 2 har vi visst kommit till k-boarden på listan. Man börjar lite kaxigt med att man skulle titta på en board. Och sedan en till, och en till, och en till…alla skadade. Man ropar på mig och säger att det är ju vattenskadade k-board. Nä, menar ni 😉

Vattenskadad k-board som utöver fuktskadorna dessutom börjat hänga och därmed underlättar för möss att ta sig in i trossbotten.

Vattenskadad k-board som utöver fuktskadorna dessutom börjat hänga och därmed underlättar för möss att ta sig in i trossbotten.

Man är nu helt förfärade. Hur kan man ha missat detta????? Det var ju skadat material! Om jag inte hade varit så trött, förbannad, leds och frustrerad över att ha behövt driva denna fråga i 10 månader hade jag skrattat åt det dråpliga. Men ärligt, det var ganska lätt att hålla sig för skratt!

Traven med 30 st nya k-board tar nu snabbt slut. Man ber folk köpa ut 30 k-boards till från fastlandet, man frågar om man kan återanvända de minst skadade. Totalt, mitt under brinnande besiktning (nästan 8 månader efter första besiktningen och nästan 10 månader efter att k-boarden skadats byts över 60 k-boards ut i vårt hus! Man hade dock tur eftersom vattnet runnit i mitten av borden och sedan ner på marken vilket innebar att vi har sluppit röta i själva bjälklaget.

Men vad hade hänt om vi inte stått på oss? Vad hade hänt om maken och jag inte hade trot på vår kunskap och vår intuition? Jo allt detta skadade material hade funnits kvar i vårt hus, eftersom ingen ville tro oss när Ädelbygg hävdade att inga skador hade skett. Hur mycket ont i magen, och hur mycket frustration hade vi dessutom sluppit om Rörvikshus och Allrum i alla fall hade litat så mycket på vår oro att man hade öppnat och tittat omedelbart? Men det är tyvärr så det är…byggarens ord väger så tungt att man bara kan köra över en kunds/byggherres oro. I det här fallet var det tur att jag och maken inte gav med oss en enda tum..för annars hade man byggt ett sjukt hus tack vare Ädelbyggs totala avsaknad på ansvarstagande.

 

Källa k-board: här.

 

Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *