Lovar runt, håller tunt (lucka 22)

När vi planerade huset ville vi ha ett vikdörrsparti i vardagsrummet eftersom vi gärna suddar ut gränsen mellan ute och inne.

Vårt vikdörrsparti i Villa Bergstoppen som suddar ut gränsen mellan ute och inne.

Vårt vikdörrsparti i Villa Bergstoppen som suddar ut gränsen mellan ute och inne.

Vilken leverantör det skulle bli var ganska enkelt eftersom Rörvikshus har kontrakt med det tyska företaget Schüco. De hade två varianter, tvåglasvarianten och treglasvarianten, och under ett par månaders tid försökte vi säkerställa att det var treglasvarianten med ett U-värde på 1,2 för hela konstruktionen inkl. karm som skulle beställas och monteras i vårt hus och inte tvåglasvarianten med ett U-värde på 1,6. (För glasen är U-värdena 0,9 resp 1,1).

Vad gäller riktlinjer och krav för villastandard skall fönsterkonstruktionen (inklusive karm) inte ha ett U-värde som är högre än 1,0…så för oss var det så självklart att Rörvikshus enbart levererade det bättre vikdörrspartiet, men som sagt vi ville bara säkerställa. Och vår Rörvikshussäljare lovade dyrt och heligt både per mail och per telefon att det självklart var det energisnålaste partiet vi skulle få. Men så dök helt plötsligt det sämre vikdörrspartiet upp i checklistan och vi ifrågasatte såklart…men nu kom den ena motiveringen efter den andra;

* Vi byggde ju fritidshus därför behövde vi inte den bästa varianten.

* U-värden räknas bara på glasen och inte på hela konstruktionen, så därför var den sämre varianten fullgod i en villakonstruktion.

* Vi skulle få problem med imma på glasen då U-värdet skulle skilja sig för mycket mellan det bra vikdörrspartiet och våra övriga fönster (med U-värde 1,0 för hela konstruktionen)

När vi inte köpte något av dessa tre argument, kom det sista; ”Ville vi absolut ha treglasvarianten, så fick vi betala 12 500 kr extra för det för i vårt hus ingick enbart det sämre vikdörrspartiet”.

Vi bara orkade inte bråka mer, det kändes så löjligt när man lovar att enbart det bästa gäller för ert hus, men när det kommer till kritan så är det inte så. Vi kände att, bara vi får beställningen färdig och huset i produktion så vi kan bygga och flytta in, så är 12 000 kr inte stora summor att bråka om. Så vi lät oss ”luras” att betala extra för ett vidörrsparti som egentligen skulle varit självklart med tanke på U-värdena.

Ja, och efter ett halvår kan vi rapportera att vi inte haft minsta problem med imma, vilket troligtvis beror på att skillnaden mellan U-värdet för fönstren (1,0) och U-värdet för vikdörrspartiet (1,2) är så liten att det inte påverkar. Jag kan däremot tänka mig att vi skulle haft ett problem med den billigare varianten (med ett U-värde på 1,6), som för övrigt främst rekommenderas för uterum.

Såhär i efterhand känns det dessutom löjligt att vi inte bråkade mer om våra vikdörrar när vi nu tvingats bråka för precis allt annat. Vi kunde lika gärna bråkat om dessa med och därmed sparat 12 500 kr. Ett löfte är trots allt ett löfte 😉

Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *