För två år sedan…

…var vi på vårt första möte med Rörvikshus. Vi fick då se vårt gamla hus uppritat i moderna former. Det var en konstig känsla kan jag lova, för med dagens väggtjocklek och byggmetoder lika väl som fönsterfoder osv. blev proportionerna lite annorlunda.

150128-1.jpg

För oss som älskade vårt gamla hus högt och dyrt kändes det egentligen aldrig som ett alternativ att återuppbygga huset för det skulle bara ha blivit en blek kopia. Det betyder inte att det var något fel på ritningen man hade gjort, det betyder bara att det var fel för oss att ens försöka!

Men många har frågat hur det fungerar när man bygger upp ett nerbrunnet hus. Och det kan såklart skilja sig från försäkringsbolag till försäkringsbolag. Men vårt försäkringsbolag resonerade såhär; att man efter vissa avdrag (självrisk och åldersavdrag) bygger upp ett så nära hus som det gamla som möjligt. Därför valde man t.ex. Rörvikshus som leverantör då det gamla huset var ett Rörvikshus. När man bygger ett identiskt hus ansvarar försäkringsbolaget för husbygget, dvs man agerar som ställföreträdare för byggherren och alla räkningar för husbygget går direkt till försäkringsbolaget.

Som försäkringstagare får man göra vissa förändringar, för vilka man då betalar mellanskillnaden. För att räknas som en återuppbyggnad av ett hus skall det tydligt framgå att husen är närbesläktade även efter att förändringar gjorts. Vi visste ju t.ex. att vi ville bygga större och försöka få in ett sovrum till därför gjorde Rörvikshus en ritning på ett hus som man trodde skulle falla oss i smaken och inom ramen för återuppbyggnad. Nedan kommer jag visa gamla huset och det storleksmodifierade återuppbyggnadsförslaget:

Börjar med planlösningen:

Planritningen Gamla huset

Planritningen Gamla huset

A1109-modell1-planlösning

Ni ser, det fanns ganska många likheter främst i placeringen av inre altan, entré, vardagsrum och toalett. Men även delvis i sovrumsplaceringen. Takvinkeln har ökats från 23 grader till 30 grader för att skapa plats för ett loft:

A1109-model1-loft

Dock ett mycket lågt sådant eftersom proportionerna och därmed husets bredd inte skulle påverkas allt för mycket:

A1109-model1-sektioner

Fasaden mot vägen:

Ritning Gamla huset

Ritning Gamla huset

A1109-model1-fasadVag

Här har huset egentligen bara sträckts ut och avstånden mellan de olika fönstren flyttats. Längden på husen är ungefär den samma.

Från grannen i norr:

Ritning Gamla huset

Ritning Gamla huset

A1109-model1-fasad298

Här har man egentligen bara lagt till ett loftfönster och ett sovrumsfönster, men känslan är absolut den samma!

Från grannen i söder:

Bygglovsritning Gamla huset

Bygglovsritning Gamla huset

A1109-fasad300

Lite mer modernt, men ändå hög igenkänningsfaktor.

Dock såg aldrig huset ut så på denna sidan, för mellan bygglovet och husbygget av det gamla huset ändrades designen…vilket tyvärr inte finns arkiverat på kommunen då ändringen ansågs vara liten. Men oj vad vi bråkat om denna vid återuppbyggnaden av huset. Såhär såg fasaden ut irl:

Ritning Gamla huset

Ritning Gamla huset

Och sist men inte minst, fasaden mot utsikten:

Ritning Gamla huset

Ritning Gamla huset

A1109-model1-fasadUtsikt

Absolut igenkänningsbart!

Summa summarum:

Både vi och Rörvikshus tror att detta alternativ hade fallit inom ramen för återuppbyggnad, men vi kommer aldrig få veta för vi valde bort detta förslag utan att ens testa.

Varför valde vi då att låta oss att bygga ett helt annat hus, och därmed lösas ut av försäkringsbolaget och driva bygget själva? Jo därför att även om vi älskade det gamla huset hade det såklart sina brister…och vi upplevde att dessa kvarstod eller till och med förvärrades i den storleksmodifierade versionen.

Även här betyder det inte att det var något fel på ritningen man hade gjort, det betyder bara att det var fel för oss!

Hallen som vi upplevde klaustrofobiskt trång och mörk i gamla huset skulle förbli den samma, och till och med trängre på vissa delar och dessutom få sämre ljusinsläpp eftersom matplatsen nu skulle bli ett sovrum med vägg.

Sovrummen som redan i gamla huset var små, skulle bli om möjligt mindre.

Vinsten med ett loft skulle inte bli så stor i.o.m. att husets bredd inte ökades särskilt mycket, och därmed skulle utrymmesvinsten från gamla huset knappast upplevas som en vinst då man fortfarande skulle huka sig eller krypa när man befann sig där.

Den inre altanen (dvs med tak över sig) ändrade storlek och blev kortare men aningen bredare. Men kändes trots att vi älskade den gamla som ett slöseri med byggyta då antalet sovrum och storleken på dessa kändes mer betydelsefulla.

Så istället valde vi helt enkelt att bygga Villa Bergstoppen!

Villa Bergstoppen

Villa Bergstoppen

 

Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *