Elförbrukning

När man bygger hus idag så handlar det mycket om att tänka på elförbrukningen och uppvärmningskostnaden. Nya hus (läs villor inte fritidshus) skall energideklareras, tryckprovas osv för att så lite värme och energi som möjligt skall läcka och därmed slösas bort.

Vårt gamla hus var ju från 1977 och värmdes med direktverkande el och maskinparken var äldre. Dock var huset tilläggsisolerat och hade treglasfönster. Vi upplevde därför aldrig uppvärmingskostnaderna och elförbrukningen som ett jätteproblem, utan snarare var kostnaden försvinnande liten. Vi hade alltid frostfritt även vintertid, så när vi inte var där var det aldrig kallare än 5 grader i huset.

Det nya huset är ju isolerat enligt nya standarder, det har klarat provtryckningen och maskinparken är ny och därmed energisnålare. Dock har vi fler och större maskiner, vi har även fortsättningsvis uppvärmning med direktverkande el samt att huset ökat i boyta med ca 30% (+loft)…så vi räknade med att elförbrukningen borde ligga ungefär på samma nivå som det gamla huset…därför är det spännande att göra denna uppföljningen.

Vi har förmånen att sedan januari 2010 kunna få fram månadsförbrukningen av el i kWh för vår fastighet vilket innebär att:

Från januari 2010-oktober 2014 visas förbrukningen för gamla huset.

Från november 2014-april 2015 visas förbrukningen när all el till fastigheten är avstängd

Från april 2015-augusti 2015 visar vår egen förbrukning när vi bodde i lillstugan med enbart några lampor, en bänkspis och ett kylskåp.

Från september 2015-september 2015 visas förbrukningen när grunden gjordes

Från oktober 2015-april 2016 visar ”Ädeleffekten”; oktober=byggel när huset byggdes, november=uttorkning av ett sjöblött hus, december-april=underhållsvärmen för ett isolerat hus (värmt till 20 grader t.o.m. 21/12-15 och därefter enbart till frostfritt). Huset saknade ett antal fönster, ytterdörr och var oisolerat under hela denna perioden, dessutom skedde inget arbete i huset från 21/12-15 till11/4-16. Däremot lämnade man huset med värmefläktarna på max när arbetet stoppas för besittning och åtgärdsplan 21/12-15 och ingen från vår underentreprenör åkte därefter ut för att sätta ner värmen utan det gjorde vi.

Från maj 2016-juli 2016 närapå enbart byggel

Från augusti 2016 -> byggel/bostadsel

Hela den registrerade perioden:

Elförbrukning för fastighet Bergstoppen januari 2010- januari 2017

Elförbrukning för fastighet Bergstoppen januari 2010- januari 2017

Delar upp det i perioderna som nämnts ovan:

Från januari 2010-oktober 2014 visas förbrukningen i kWh för gamla huset

Från januari 2010-oktober 2014 visas förbrukningen i kWh för gamla huset, här syns en tydlig årstidsvariation med toppar under vintermånaderna trots att vi knappt nyttjade huset vintertid. Ett normalår pendlade månadsförbrukningen mellan 100 och 1200 kWh beroende på årstid och väder.

Från november 2014-april 2015 visas förbrukningen när all el till fastigheten är avstängd. Dock fick vi byggel till tomten i april och förbrukade därmed hela 3 kWh.

Från november 2014-april 2015 visas förbrukningen när all el till fastigheten är avstängd. Dock fick vi byggel till tomten i april och förbrukade därmed hela 3 kWh.

Från april 2015-augusti 2015 visar vår egen förbrukning när vi bodde i lillstugan med enbart några lampor, en bänkspis och ett kylskåp.

Från april 2015-augusti 2015 visar vår egen förbrukning när vi bodde i lillstugan med enbart några lampor, en bänkspis och ett kylskåp. I juli månad toppade vi med strax under 90 kWh.

Hela grundarbetet med plintgjutning och därmed cementproduktion på plats kostade oss 22 kWh.  Om vi räknar att en kWh kostar 1 kr, så blir alltså kostnaden i el för att göra hela vår grund 22 kr.

Hela grundarbetet med plintgjutning och därmed cementproduktion på plats kostade oss 22 kWh. Om vi räknar att en kWh kostar 1 kr, så blir alltså kostnaden i el för att göra hela vår grund 22 kr.

Från oktober 2015-april 2016 visar "Ädeleffekten"; oktober=byggel när huset byggdes, november=uttorkning av ett sjöblött hus, december-april=underhållsvärmen för ett isolerat hus (värmt till 20 grader t.o.m. 21/12-15 och därefter enbart till frostfritt).

Från oktober 2015-april 2016 visar ”Ädeleffekten”; oktober=byggel när huset byggdes, november=uttorkning av ett sjöblött hus, december-april=underhållsvärmen för ett isolerat hus (värmt till 20 grader t.o.m. 21/12-15 och därefter enbart till frostfritt).

Om man tittar på november 2015 kan vi med statistik från januari 2010 och framåt konstatera att vi aldrig någonsin ens varit i närheten av liknande förbrukning (dvs nästan 9000 kWh/månad, tidigare hade vi som mest förbrukat 1300 kWh/månad). Gissa om vi vart chockade när vi fick den räkningen!

Nya byggare: Från maj 2016-juli 2016 närapå enbart byggel så när som efter 15 juli när vi använde huset som bostad.

Nya byggare: Från maj 2016-juli 2016 närapå enbart byggel så när som efter 15 juli när vi använde huset som bostad.

Från augusti 2016 -> byggel/bostadsel

Från augusti 2016 -> byggel/bostadsel

Men frågan är vad som hänt om man jämför gamla och nya huset? Denna statistik kommer bli säkrare och säkrare med åren…i nuläget finns där enbart en indikation på att den kan ha ökat då vi i december toppade med strax under 1600 kWh att jämföra med gamla husets högsta värde om 1300 kWh…men vi får se…

 

Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *