Elförbrukning januari

Hur svårt var det att lista ut att jag nu kommer göra en analys för varje månad ett tag framöver? (Typ en gång i månaden 😉) Så här kommer januaris elförbrukning i detaljstudie:

Elförbrukning i kWh under januarimånad år 2010-2017. Notera 2015 års värde, som är 0 kWh då vi inte hade tillgång till el på tomten p.g.a. branden samt 2016 i form av byggel.

Elförbrukning i kWh under januarimånad år 2010-2017. Notera 2015 års värde, som är 0 kWh då vi inte hade tillgång till el på tomten p.g.a. branden samt 2016 i form av byggel.

Här ser ni också vad jag tidigare skrivit om där indikationen är att nya huset kostar oss mer i el än gamla:

Elförbrukning under januari månad i kWh. Snittvärde för gamla huset samt momentanvärde för nya huset.

Elförbrukning under januari månad i kWh. Snittvärde för gamla huset samt momentanvärde för nya huset.

Om man skall spekulera riktigt mycket så skulle man kunna säga att vår 30% husökning har preliminärt resulterat i en energiökning om 19%.  Det nya huset är ju isolerat enligt nya standarder, det har klarat provtryckningen och maskinparken är ny och därmed energisnålare. Dock har vi fler och större maskiner, vi har även fortsättningsvis uppvärmning med direktverkande el samt att huset ökat i boyta med ca 30% (+loft), så vi hade ju hoppats på att elförbrukningen skulle vara konstant vad gäller gamla resp. nya huset. Eventuellt kan energiökningen härledas till att Nya huset nyttjats mer under januari månad än vad Gamla huset gjorde en snittmånad i januari under perioden 2010-2014. Svar på detta kommer vi få när elförbrukningen loggats under ett par års tid. Då vet vi om vi alltid ligger högre eller om nyttjandet av huset har störst påverkan.

Enligt BBR (Boverkets byggregler) får nybyggda villor uppvärmda med el enbart ha en energiförbrukning för uppvärmningen om max 55 kWh/m²/år. Nu har vi ingen villa utan ett fritidshus (=undantaget från regeln) och vi räknar i vår statistik även in alla hushållsel. Gamla huset hade under åren 2010-2014 ett årligt genomsnitt (inklusive hushållsel) om 100 kWh/m²/år. Uppvärmningen beräknas ofta stå för 60% av elförbrukningen, vilket för gamla huset skulle innebära en genomsnittlig energiförbrukning för dess uppvärmning om 60 kWh/m²/år. Dvs inte lika bra som ett nybyggt hus men inte långt ifrån trots uppvärmning med direktverkande el. Vi får se vart vi hamnar med nya huset!

Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *