2016 års hustrender (köket)

Fortsätter dokumentera och analysera Movehomes rapport om 2016 års hustrender. I föregående inlägg gick jag igenom exteriören, nu börjar vi beta av interiören. Då denna är mer spretig kommer det bli några inlägg.

Interiör:

Köket:

”Kökets betydelse har förändrats genom åren. Idag är det mycket mer än en plats att bara laga mat på. Köket har blivit vårt nya allrum. Vi äter, umgås, läser läxor, spelar spel, bygger modellflygplan, slösurfar, läser tidningen, planerar semesterresor, håller familjekonferenser och jobbar hemifrån.” IKEA

Precis som för de flesta andra valde även vi att lägga lite extra krut på köket och köksinredningen. Vår vision var att köket skall hålla länge och inte behöva bytas ut om 10-20 år. Vi vill ägna vår tid på ön åt vänner, inte åt att renovera. Dessutom var det viktigt att köket skulle rymma så mycket som möjligt då vi ofta lägger lite extra tid på matlagningen då vi är lediga och dessutom gärna har gäster. Hur vanliga var vi då i våra köksval år 2016?

I movehomes undersökning har man konstaterat följande:

Movehomes analys av köksdesign 2016.

2016-års husbyggare gillar skåp i fullhöjd, den kontinentala varianten är ute! Hela 90% av dem som beställde hus genom Movehome valde fullhöjdsskåp, och hela 72% av de över 6000 potentiella huskunderna valde fullhöjdsskåp. Vad tror ni vi valde? Ja, i ursprungsritningen ingick kontinentala låga skåp och vi valde redan vid första köksmötet att göra om dessa till fullhöjds!

Movehomes analys av köksdesign 2016.

Movehomes analys av köksdesign 2016.

Movehomes statistik över färg på köksluckorna säger vitt, grått eller svart. Även här har man splittat de olika gråa nyanserna. Slår man istället ihop dem blir resultatet som följer: 74% vitt, 19% grått, 6% svart och 1% turkos. Ja, vad tror ni vi valde? Vitt!

Dessutom valde nästan 50% en slät lucka. Ja, och det gjorde vi också. Dessutom valde vi den lackerat högblank för att man skall kunna ta ned och lackera om dem vid behov:

”Siffrorna bekräftar att köket fortfarande är ett utrymme som man satsar extra på både sett till förvaring med lådor och fullhöjd på överskåp samt en högre klass på hushållsmaskiner.” Jessica Nilsson, designchef Movehome

Vi köpte vitvararona själva så när som på fläkt och kyl/frys…detta för att få precis de vitvaror vi önskade. Vi valde även att lägga lite extra på bänkskivan och stänkskyddet som är av stenkomposit. Så helt enkelt vi valde ett typiskt vitt & svart 2016-årskök med släta luckor och fullhöjdsskåp. Det enda som inte är 2016 är storleken. I och med att vi byggt ett fritidshus är köket inte superstort utan ganska litet. Å andra sidan har vi öppen planlösning där kök, matplats och vardagsrum totalt bildar en yta om 42 kvm.

Vårt kök, ett typiskt 2016-års kök!

Vårt kök, ett typiskt 2016-års kök!

Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *