Vårkänslor och växtfynd

Man brukar ju prata om man får vårkänslor och dessa måste definitivt slagit till för mig. Jag är helt fokuserad på vår, sommar, altan, blommor. Jag njuter av att planera, att drömma, att fantisera. I går tjuvstartade jag med balkongen hemma:

Nyplanterat 13/3-17

Nyplanterat 13/3-17

Idag var jag och spanade på de där fina bordet på K-rauta:

Caféset i smide och mosaik från K-rauta

Caféset i smide och mosaik från K-rauta

Setet var sådär härligt tungt som ett riktigt smidesset är och mosaiken är sådär lagom trevligt monterad så att det ser handgjort ut…så jag måste erkänna att jag drömmer!

Dagens fynd gjorde jag dock på Lidl, två bärbuskar för 25 kr styck. En blåbärsbuske till balkongen hemma i stan och en björnbärsbuske till tomten på ön:

Blåbärsbuske och Björnbärsbuske från Lidl, 25 kr styck.

Blåbärsbuske och Björnbärsbuske från Lidl, 25 kr styck.

När jag googlade de olika sorterna som jag fick med mig hem känns det dessutom som om det var trevliga varianter:

Blåbäret: Vaccinium corymbosum ’Patriot': ” ’Patriot’ är ett amerikanskt blåbär med stora bär. Bären är störst i början av säsongen, upp till 20 mm, sedan tappar de något i storlek.  Smaken är söt och lite syrlig. Det vita fruktköttet gör att bären inte färgar av sig lika mycket som vilda blåbär. Bären mognar i juli-augusti och en enda buske kan ge en skörd på över 10 kg välsmakande bär…” Källa obergs.se

Busken måste dock korspollineras för att få blåbär, men det är inga problem för vi har en buske sedan tidigare, en Vaccinium corymbosum ’Northcountry’. Nu måste jag ju erkänna att Amerikanska blåbär inte är lika goda som svenska vildväxande (som vi ju har tomten full av) men det är få bärbuskar som kan odlas på en balkong och därför har vi valt att ha blåbär då busken är dekorativ, blommorna vackra och bären förhållandevis goda och väldigt nyttiga.

Björnbäret: Rubus fruticosus ’Thornfree': ”Det här taggfria Jumbo-Björnbäret (Rubus Fructicosus ’Thornfree’) har två väldigt tilltalande egenskaper. Det ger gigantiska björnbär och det har taggfria grenar. Frukterna är underbara att äta direkt från busken, men också en frukt att välja för att göra saft och din egen goda sylt. Buskarna är taggfria så du kommer inte att bli riven när du plockar frukten.” Källa Bakker.com

Nu gäller det bara att hålla buskarna levande tills de kan planteras ut…och att fortsätta drömma och planera inför våren!

Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *