En altan eller en dansbana?

”Halva året lever många av oss på altanen. Där umgås vi, lagar mat och äter, solar oss och tar det lugnt.” viivilla.se

Vi är just sådana personer! Vi levde på vår gamla altan från april till september. Den byggdes också med största omsorg. Under ett par års tid prövade vi oss nämligen runt med en portabel trall innan vi slutligen sommaren 2005 slog på stort och byggde vår drömaltan. Precis varenda centimeter av altanen var planerad och anpassad efter våra behov och tomtens beskaffenhet. Den var älskad, till och med så älskad att våra grannar i samband med branden bad brandkåren att försöka rädda den. Men det gick inte. Så inte nog med att vi förlorade vårt hus, vi förlorade vår altan.

Målbilden är såklart vår gamla altan, och ett lika diskret räcke som vi hade då. Helst hade vi inte haft räcke alls...men med hundar i familjen är det ett måste!

Målbilden är såklart vår gamla altan, och ett lika diskret räcke som vi hade då. Helst hade vi inte haft räcke alls…men med hundar i familjen är det ett måste!

Men nu är altanen återuppbyggd. Inte 100% så som vi ville ha den, för sista gänget snickare valde att inte lyssna på våra önskemål…så den är bland annat för smal på ett ställe…men det skall vi fixa!

Men vår granne som sällan skräder sina ord frågade om vi hade byggt en dansbana. Nä, svarade vi…en altan! Och ja, den blev ju rätt stor eftersom den skulle dölja kratern efter gamla huset och gamla altanen och därmed brandskador. Det är också så att altanen är den enda platta yta vi har på vår tomt så för matbord osv så är den ett måste. Den är också en lekyta för barnen.

Järnvägsbygge på altanen, juli 2007

Järnvägsbygge på altanen, juli 2007

Busungar, juni 2009

Busungar som cyklar på altanen, juni 2009

Sedan är det ju så att det är stor skillnad på hur stora altaner man byggde på 70-talet och de altaner man bygger idag. Idag är en 200 kvm stor altan inte något ovanligt…och jämför man med det så blir vår altan (även om den är byggd i ett 70-talsområde) liten.

För att få altanen att kännas mindre dominant kommer vi dela av den i små flexibla rum med hjälp av växtlighet och möblering. Bland annat så planerar vi ju att ha pallkrageodling på vår altan, och för att göra den flexibel kommer pallkragarna ställas på pallar under vilka vi monterat hjul. På så sätt kan vi flytta odlingarna runt om på altanen och placera dem där de för tillfället gör mest nytta. Typ såhär:

Pallkrageodling på hjul: Foto lånat från designtjejer.blogg.se

Pallkrageodling på hjul: Foto lånat från designtjejer.blogg.se

Skall bara bestämma mig för om pallkragarna (som jag fick tag på via en köp/byt/sälj-sida) skall laseras gråa eller blåa. Vad tycker ni?

Vår blåa entré

Grått eller blått, det är frågan?

Lasyr blir det i alla fall för att öka deras livslängd :)

Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *