Om…

Läser ett inlägg på bloggen Nybyggare i Bensbyn, som handlar om en familj som också haft byggstrul. Och jag blir så ledsen för deras skull, för de verkar inte komma framåt i förhandlingarna och de verkar drabbats av ändå större svek än vi gjort. Och det gör mig ledsen, det gör mig arg. Som husbyggare har du konsumentköplagen på din sida och både husleverantör och entreprenör skall leverera den vara och den tjänst du beställt. Du har all rätt att reklamera och de skall rätta till eller kompensera, och det skall vara du som konsument + en oberoende besiktningsman som bedömer när avtalet är uppfyllt inte entreprenören. Dock verkar entreprenörerna köra stenhårt på melodin att de bestämmer när något är tillräckligt bra. (Vi vet ju t.ex. att vår första entreprenör inte hade tänkt rätta felen som uppkom under byggets första veckor utan valde att frångå besikningsutlåtande och husfirmans och våra krav på hur huset skulle åtgärdas. Istället skulle vi stängas ute från bygget för att vi inte skulle se att han struntade i att rätta felen. Men nu lägger vi detta åt sidan, då jag får utstå hot per mail när jag skriver om detta där det hävdas att jag ägnar mig åt lögner och förtal, att jag lynchar, att jag är psykiskt sjuk, att jag hämnas, att jag trakasserar, att jag…).

Vet dessutom att det florerar rykten både på nätet och irl att vi överdrivit vad som hände och att vårt hus bara hade små monteringsfel. Men det finns mycket som talar emot dessa rykten. Bland annat kan vi konstatera att om bygget inte hade varit galet fel hade vi inte blivit kompenserade för det som skett. Och jag kan tycka att kompensationerna sätter ribban på hur illa det var!

Som kompensation för byggstrulet till och med första slutbesiktningen (13/7) och förseningen från beräknat slutbesiktningsdatum (1/4) fick vi:

  • 150 000 kr i förseningsvite
  • Fasaden slutmålad
  • Vinden inredd och målad
  • Alla altaner byggda
  • Platsbyggd bänk i matplatsen

 

För att bygget drog ut ytterligare på tiden och därmed inte var klart 1:a september som utlovat fick vi:

  • 75 000 kr rabatt på entreprenaden
  • Efterskänkning på våra kakel, klinker och tapettillval
  • Efterskänkt kostnad på materialet till altanerna
  • Efterskänkt kostnad på materialet till den platsbyggda bänken

Som jag sagt tidigare behöver vi smälta hela bygget, för Rörvikshus och Allrum har verkligen kompenserat oss rikligt! Det förstår både jag och maken rent intellektuellt. De har även tagit ansvar att rätta till bygget, stå för alla besiktningskostnader och lagt ner otal med timmar på möten och månader med mantimmar i bygget.

Det är bara att inga pengar eller kompensationer i världen helt kan utplåna den upplevelse vi haft. Vi behöver få distans och läkas. För själen är fortfarande ledsen, sliten och sårad. Vi har kämpat dygnet runt i över 1 1/2-års tid för detta bygge!

Sedan kan vi njuta! Sedan kan vi känna tacksamhet! När själen väl läkt och vi fått distans till det hela! Vi närmar oss dag för dag och vi längtar tills känslan infinner sig!!!!!!

Och vet ni, vi önskar mest av allt att ingen annan byggherre någonsin skall drabbas av det vi drabbades av. Och vi hoppas att de byggherrar som drabbas vare sig skall tystas (så som vår första entreprenör försökt göra med oss med hjälp av hot) eller inte får rätsida på bygget eller kompenseras för allt strul.

Det är helt enkelt inte skamligt att råka ut för detta. Det är inte heller ovanligt. Men när byggherren inte orkar driva sin sak eller tystas så hjälper vi de oseriösa byggarna att fortsätta med sin verksamhet.

Men för att detta inte skall ske igen så måste vi som drabbats våga och orka driva frågan…och det är just vad nybyggarna i Bensbyn nu försöker göra då de vill komma i kontakt med flera som drabbats. All heder till dem!!!!!! Tillsammans är vi starka:

Ett armband som jag och min bästa vän, sedan 40 år tillbaka, bär dagligen för att minnas att vi finns för varandra i vått och torrt...men som stämmer väl överens vad gäller husbyggare också.

Ett armband som jag och min bästa vän, sedan 40 år tillbaka, bär dagligen för att minnas att vi finns för varandra i vått och torrt…men som stämmer väl överens vad gäller husbyggare också.

Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *