Miljötänk i bygget (del 2)

För ett par månader sedan skrev jag om 15 punkter som vi hade i åtanke för att göra vårt bygge och vår miljöpåverkan mindre. Jag vill nu addera en 16:de punkt. En punkt som varit så självklart för oss att vi inte ens tänkt på den som miljövänlig. Men jag tänker att det kan vara viktigt för andra husbyggare att tänka på.

16) Påverka tomten så lite som möjligt för att bibehålla den naturliga mångfalden. Återkommande pratas det mycket om hur bin, humlor och andra pollinerande insekter förlorar sina naturliga biotoper (då dessa ersätts av stora fält och trädgårdar med monokulturer) lika väl som jordbrukets besprutning skadar/dödar dem.

En humla på väg till fingerborgsblomman, 30/6-2016

En humla på väg till fingerborgsblomman, 30/6-2016

Av Sveriges närmare 300 arter vildbin är 100 rödlistade och 15 arter har redan försvunnit. Detta beror framförallt på förändringar i landskapet och ett allt intensivare jordbruk med monokulturer. Därför är det nästan enbart tambin som sköter pollinering inom jordbruket.

Vi har genom att inte skapa en trädgårdstomt utan behålla vår blåbärs-, lingon- och ljunghed bevarat ett stycke område där de pollinerande insekterna stortrivs. Vi har mängder med bin, getingar, humlor, fjärilar osv. (Vilket dock inte uppskattas av vår äldsta dotter som har getingfobi). Och alla dessa skulle troligtvis ha försvunnit om vi hade bytt ut alla blåbärsblommor, lingonblommor och ljungblommor mot en gräsmatta.

Blåbärsblom, 28/5-16

Blåbärsblom, 28/5-16

Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *