1/2 km silvertejp

Gamla huset var efter 37 år hel fritt från möss. Något som är väldigt ovanligt vad gäller fritidshus. Anledningen till detta är att pappa hela tiden jobbade musförebyggande. Inga onödiga hål gjordes i trossbotten, och de få hål som gjordes gjordes så tajta de bara gick. Han valde t.ex. en mindre dimension på borren (när en ny genomföring skulle skapas) än diametern på själva genomföringen. Därefter pressades genomföringen igenom. En mus behöver bara 1/2 cm någonstans på huset (främst i trossbotten) för att ta sig in.

Eftersom man numera oftast bygger med platta på mark istället för trossbotten såg vi tidigt att trossbotten var en riskkonstruktion för möss och än mer blev den en riskkonstruktion för varje genomföring man gjorde. Vi försökte påtala detta, men som så ofta var man inte intresserad av våra tankar utan tyckte vi skulle sluta med att lägga oss i. När det var som värst kunde vi därför få in både händer och armar vid genomföringen i trossbotten. Rena paradiset för möss! Fri tillgång till isolerat boende i torr miljö.

Vi lyckades få underentreprenörerna att täta dessa enorma hål. Men någon 1/2-cm-regel var man inte intresserad av att följa, och i och med övertagandet tog vi även över denna riskkonstruktion.

Bäst hade varit att byta all K-board igen, alternativt att sätta tätare skivor utanför K-boarden. Kostsamt och slitsamt! Nu har vi istället valt lappa-och-laga-tekniken där alla hål i trossbotten tejpas med silvertejp. För små möss gillar inte den starka, armerade silvertejpen.

Bild lånad från linkat.

Bild lånad från linkat.

Efter att ha påbörjat detta jobb och väldigt snabbt fått slut på första (läs enda) rullen tejp så har det nu inhandlats 500 meter tejp. Vi hoppas detta räcker för att hålla mössen borta!

Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *