1910-talsteknik

Ni som känner mig vet att jag är svag för historia och svag för gamla grejer. Detta innebär att jag är en mycket stolt ägare av min farmorsmosters symaskin. En maskin hon använde när hon jobbade som sömmerska i Uppsala under 1910-talet.

Tack och lov fanns den inte i huset på ön i samband med branden utan den finns kvar!

Jag har alltid älskat att sy och inget i världen har kunnat hålla mig från denna vackra 1910-talsmaskin!

Husqvarna Central Bobbin (Husqvarna C.B.), reklamannons från SvD 16/12-1905

Husqvarna Central Bobbin (Husqvarna C.B.), reklamannons från SvD 16/12-1905

När jag var liten stod den hemma i källaren och pappa sade att vad jag gjorde så fick jag aldrig, aldrig röra den eftersom den var farlig. Ni som känner mig vet ju dessutom att jag är en ”tyst obstinat” person…så ni kan ju ana hur den historien slutade…

Farmorsmosters symaskin, en Husqvarna C.B. från 1910-talet

Farmorsmosters symaskin, en Husqvarna C.B. från 1910-talet

…när mamma och pappa inte var hemma på eftermiddagarna smög jag ner i källaren och lärde mig sy på denna maskinen. Detta fortgick i flera år. Och enda anledningen att ingen märkte något var att ingen annan vågade röra maskinen.

Ett par år efter att jag flyttade hemifrån avslöjade jag min hemlighet då vi snabbt och enkelt behövde sy något och pappa tänkte skjutsa mig till Uppsala för att hämta min egen moderna symaskin och jag svarade att jag lika gärna kunde sy på vår Husqvarna C.B.

Sedan har maskinen av olika anledningar flyttats runt och blivit stående. Och så en dag fick jag frågan om jag ville ta hand om den. För den som just då hade maskinen behövde göra sig av med den och funderade på att slänga den. Dagen efter flyttade maskinen hem till oss och där har den blivit stående. Jag har inte orkat och inte riktigt haft behov av den. Men så häromveckan bestämde jag mig för att nu är det dags! Här skall sys!!!!!

Det tog ett tag att få kläm på rytmen, men när jag väl var igång var det lika roligt som alltid.

Veckans syprojekt.

Veckans syprojekt.

Men så hände det som varit min stora skräck – drivremmen gick av! Hur får man tag på en drivrem till en symaskin från 1910-talet? Döm om min förvåning…man köper sådan på nätet…i Husqvarnas reservdelsbutik. Två dagar senare var maskinen igång igen och jag kunde sy färdigt!

Läderrem till trampsymaskin från Husqvarnabutiken

Läderrem till trampsymaskin från Husqvarnabutiken

Den 100 år gamla symaskinen i skick som ny tack vare ny drivrem.

Den 100 år gamla symaskinen i skick som ny tack vare ny drivrem.

Håll med om att det är häftigt, inte bara att det går att sy på den, utan även att det går att laga den 100 år efter att den tillverkades!

Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *