Åren går fortare än man tror…

Det är så lätt att tänka att 10 år, 20 år och 30 år är långt borta…men åren går så fort, så fort! Tror det är något man lär sig med åren…man minns när något är nytt och helt plötsligt tycker alla att det är urgammalt och skruttigt. Alla utom en själv som tänker att det var ju typ igår vi fixade detta…

Klassikern är ju när gamla människors hus eller lägenheter säljs…de är som ett muséeum med sina 30-40 år gamla tapeter, kök, badrumsinredning och möbler. Och jag tror inte det bara är bekvämlighet som gjort att det blivit så, utan även känslan av att de köpte nytt, inredde nytt och helt plötsligt har bara åren gått.

Vårt gamla hus brukar jag beskriva som ett autentiskt 70-talshus. Det enda som egentligen bytts efter att huset byggdes var knopparna på köksluckorna, kylen och frysen…i övrigt var allt original. Till och med de flesta möblerna var de samma som mamma och pappa möblerade huset med 1977.

Med denna erfarenhet i bagaget är tanken att detta hus skall få behålla sin 2010-talscharm. Vi tänker inte göra om, vi tänker inte ens tro eller inbilla oss att detta kommer ske. När vi är på ön vill vi göra så mycket annat än ”onödigt” underhåll, som att umgås t.ex. Så vi siktar istället in oss på denna lista som jag hittade i föreningen Bostadsrätternas medlemstidning framtagen av sbc:

Genomsnittlig underhållsfrekvens för flerbostadshus. Källa sbc och tidningen din Bostadsrätt

Genomsnittlig underhållsfrekvens för flerbostadshus. Källa sbc och tidningen din Bostadsrätt

Genom att försöka hålla kvar vid golvens och väggarnas ytskikt samt att vi valt aluminiumfönster så börjar förhoppningsvis inte perioden med underhåll förrän om typ 30 år. Dock har man i listan inte tagit med underhåll av träfasader och det underhållet bör vara var 7:de år. Så…2023 drar projekt underhåll igång och fortsätter sedan var 7:de år tills cirka 2046 då det drar igång på riktigt. Men då har förhoppningsvis barnen tagit över fastighetsskötseln!

Tills år 2023 ägnar vi oss därför åt att färdigställa huset enligt våra önskemål + att underhålla ekonomibyggnaderna…detta bör väll vara en av bonusarna med att tvingas bygga nytt. Gamla huset hade ju redan kommit in i underhållsfasen, även om vi tyckte att det var nästan nytt 😉

Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *