Nygammal odling…

…ja, jag erkänner vi har införskaffat IKEAs odlingssystem och skall nu testa hydroponisk odling. (Eller egentligen s.k. passiv hydroponisk odling). Hydroponik är en urgammal metod som använts sedan egypternas tid parallellt med vanliga odlingsformer. Sedan 1960-talet är detta en vanlig teknik i kommersiella växthus…men först nu i och med IKEA:s samarbete med SLU (SverigesLantbruksUniversitet) har det blivit ekonomiskt möjligt även för hemmaodlare. IKEA:s sortiment lanserades 2016 och har väll fått halvbra recensioner. Men jag tror att det beror på att det rör sig om en förenklad variant av hydroponisk odling, dvs. en passiv sådan. Därmed får man inte alla fördelar av hydroponisk odling men å andra sidan kostar systemet bara en bråkdel och det är tyst eftersom det inte finns exempelvis vattenpumpar. Grunden för oss är att vi är glada amatörer som hoppas få ett trevligt ljus i ett mörkt hörn samt helst ett gäng grönsaker. Dessutom har vi i över 20 år haft massor av växter i självbevattnande krukor vilket kan sägas vara passiv hydroponisk odling light. Så steget till IKEAs passiva hydroponiska odling är inte så långt. Därför kändes det trots halvdana recensioner som en bra investering för oss.

En annan fördel med hydroponisk odling är att man kan odla på höjden. Tanken när man skapade detta odlingssystem var just att människor i städer och trånga lägenheter skall kunna odla sina egna örter och grönsaker. Vår IKEA-hylla har tre våningar. Dock tänker vi bara använda två eftersom hundarnas leksaker får ”bo” längst ner.

Odlingshyllan KRYDDA i tre våningar från IKEA, kostnad från 795 kr och uppåt beroende på inredning.

Odlingshyllan KRYDDA i tre våningar från IKEA, kostnad från 795 kr och uppåt beroende på inredning.

Vi valde dock inte att köpa IKEAs ljusramper utan valde att gå på växtbelysning från Wexthuset.com med det häftiga namnet Sunblaster T5HO med NanoTech reflektor. Jag menar, ni bara hör ju hur bra det måste vara…och dessutom 100 kr billigare per belysningsramp jämfört med IKEA:s. I alla fall gillade maken, som ju är fysiker, denna ljusramp efter att ha gjort en del efterforskning så den fick det bli!

Sunblaster T5HO med NanoTech reflektor från Wexthuset.com

Sunblaster T5HO med NanoTech reflektor från Wexthuset.com

Håll tummarna!

Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *