Jordfelsbrytare och fritidshus!

Jordfelsbrytare är en fantastisk uppfinning vad gäller människoskydd. Går något fel så slås strömmen i huset/lägenheten av omedelbart så att ingen människa skall komma till skada. Därför finns det krav på att varje nybyggt hus efter år 2000 utrustas med en sådan.

I förra veckan löste vår ut. Helt plötsligt kl 6:05 på morgonen kunde vi se att huset slutade använda el och vi kunde inte längre komma åt alla våra smarta grejer. Vi kunde inte kasta oss ut, utan fick hoppas på det bästa när huset stod utan el i 1 1/2 dygn. Ni vet…ingen värme (det är p.g.a.frysrisken vi inte har vattenburen golvvärme), tinad mat i frys osv. osv.

Vi packade bilen med grejer för att ”överleva” ett par dagar utan el (grillat är gott även på vintern 😉 )…med målet att inte lämna ön förrän problemet var löst…och en stor klump i magen; tänk om vattnet i bottenplattan frusit och alla rör sprungit läck? Tänk om smältvatten från frysen runnit ut och förstört parkettgolvet? Tänk om vi måste gå på utedasset mitt i smällkalla vintern? Och den slutgiltiga frågan; Klarar kaminen att värma hela huset?

När vi kom fram var det bäcksvart i huset…men ganska snart kunde vi lokalisera problemet (en utomhuskontakt vars hölje blivit otätt och som fått vatten i sig. Så på mindre än 5 minuter var problemet åtgärdat och strömmen igång.

Men oron för skadorna i huset bestod. Det första vi konstaterade var att huset var förvånansvärt varmt (+5°C) och att allt verkade ok. Det var nu vi kom ihåg varför vi anlitade en lokal elektriker. För att han hade mest rutin av alla vad gäller vad som måste fungera i ett fritidshus och vad som inte behöver fungera i ett fritidshus. Vad som faktiskt är säkrare att inte ha liggande under jordfelsbrytaren. Vad tror ni var igång trots att jordfelsbrytaren löst ut!? Jo, grundvärmen och kylen och frysen. Här sparade vi och vårt försäkringsbolag ett antal tusenlappar! TACK!!!!!!

Ibland bara är lokala hantverkare med lokala kunskaper bäst!!!!!! Nu har vi testat den funktionen och kunde nu istället njuta av några fina dagar på ön med fungerande spis, vatten, avlopp, värme, kyl & frys :)

En promenad i skogen

En av många promenader

Varmt och gosigt inomhus, kallt och blåsigt utomhus.

Varmt och gosigt inomhus, kallt och blåsigt utomhus.

Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *