Husdrömmar

Redan långt innan vi kom att bli tvungna att bygga hus så har vi följt husbyggarserier på tv. Vår absoluta favorit är engelska Grand Design. (Tror jag och maken sett alla avsnitt alla säsonger minst två gånger) men även det svenska programmet Husdrömmar. Gissa våra glädje när vi en dag fick ett inlägg här på bloggen som löd såhär:

Hej,
Har läst er intressanta blogg om er resa mot ett nytt sommarparadis.
Jag arbetar med programmet Husdrömmar på Sveriges television och skulle gärna vilja komma i kontakt med er. Vore så glad om ni vill maila mig för att etablera kontakt.

MVH

xxx

Självklart hörde vi av oss och en dialog fördes ganska långt. Men av olika skäl blev det inte av, och tur var väll det med tanke på hur bygget sen gick. Fokus hade ju absolut inte hamnat på design och arkitektur utan på vår frustration över hur tufft det är att reda ut ett bygge som går snett.

Följden har varit att vi efter detta inte orkat titta på programmet. Dels för att det hade varit så kul att vara med. Dels eftersom vetskapen om hur snett bygget gick gjorde så ont. Men häromveckan sa mamma att hon tyckte jag skulle titta på ett avsnitt om en man och hans fru som byggde på hans föräldrars sommarstugutomt. Sagt och gjort; jag tittade på avsnittet och nu kunde jag för första gången med glädje fantisera om hur vårt avsnitt skulle ha blivit. Det hade varit en blandning av detta avsnitt och avsnittet om branden som jag skrev om för länge sedan. Lite gråt, lite saknad, men mycket av att ta med sig kunskapen och historien av gamla huset och tomten in i bygget. Att till fullo utnyttja kunskapen om tomtens kvaliteter och brister lika väl som att målmedvetet veta vad man vill med livet på tomten.

Foto tagit från tomtgränsen, 9/9-17

Foto tagit från tomtgränsen, 9/9-17

Jag kunde plötsligt höra Gert Wingårdhs positiva kommentarer om hur vi valt att ha stora fönster mot utsikten och naturen, hur vi valt att stänga grannarna ute och hur vi på alla ställen det gått skapat stora glasytor. Hur vacker spiraltrappan är och hur yteffektivt huset är. Hur väl planerat det är för många människor och generationsboende. Att han hade älskat att vi gjorde allt vi kunde för att förstöra/påverka tomten så lite som möjligt och vår brutna havsutsikt. Men jag kan också hör honom säga att fasaden är tråkig och ful lika väl som husets form. Även att han skulle varit lite kritisk åt att vi flyttade vårt sovrum från en fantastisk utsikt till en plats med utsikt över vägen, men att han samtidigt hade förstått att det var ett ge och tagande och för allas bästa där vi fick ge avkall på utsikten till förmån för att vi kan släppa ut hundarna på tomten genom sovrumsdörren varje morgon.

Jag, det var faktiskt riktigt roligt att drömma sig bort och låtsas höra en tredje parts kommentarer på vårt husbygge. Jag hade älskat att diskutera husbygget och konstruktion med mera med honom. Tror det hade blivit ett bra program, men som sagt, det blev nog bäst som det blev!

 

Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *