Ingen kan göra allt…

…men alla kan göra något! I vår familj irriterar vi oss på onödiga plastförpackningar. Varför skall allt vara förpackat i plast? Och varför kan man inte som under tidigt 1990-tal gå till exempelvis BodyShop och fylla sin flaska med schampoo, tvål, bodylotion etc. Varför köper vi och slänger, slänger och slänger???

Eftersom vi är fem personer så går det åt mycket tvål, schampoo och balsam. Och det resulterar säkerligen i minst 1 plastflaska i veckan. Troligtvis snarare två-tre stycken.

Hur minskar vi då detta. Jo, för ett tag sedan började jag göra ”egen” flytande tvål, och ”eget” schampoo. Minimerar antalet plastflaskor!

Efter lite googlande förstod jag att många gör flytande tvål av vanlig ekologisk hård tvål genom att riva den och låta den lösa upp sig i vatten. 1 tvål ger enligt de recepten 3 liter flytande tvål. Dock måste man tillsätta konserveringsmedel då mängden vatten är så hög och många anser att tvålen löddrar dåligt.

Vi testade att göra annorlunda! Först och främst köpte vi en riktig ursprungstvål, dvs. en lagrad Aleppotvål. Då det är krig i Syrien produceras den tvål jag hittade i en orientalisk affär från Turkiet. (Vilket under omständigheterna kan anses vara nära nog ursprunget.) Men ingredienserna är rätt: olivolja & lagerbärsolja. Så ingen palmolja och inga konserveringsmedel!

Aleppotvål

Aleppotvål

 

Tillagningen gjordes på följande vis:

Tvålen revs och här visas kärnan som är olivgrön tack vare lagerbärsoljan

Tvålen revs och här visas kärnan som är olivgrön tack vare lagerbärsoljan

 

Den rivna tvålen lades i en kastrull:

Tvålflingor i kastrull.

Tvålflingor i kastrull.

 

Därefter kokade jag tvålen på svag värme med 1 1/2 liter vatten tills tvålflingorna löst sig:

Varm flytande tvål.

Varm flytande aleppotvål.

 

Genom att koka tvålen ville jag göra konserveringen genom tillsats av exempelvis citronsyra eller e-vitamin överflödig. Dessutom minskar den minskade mängden vatten (i förhållande till 3l-receptet) behovet av konserveringsmedel. När tvålen var löst hälldes den upp i flaskor för att svalna och använda. Resultatet blev strax under 2 liter tvål i krämig konsistens och som löddrar underbart. Kostnaden för detta blev (eftersom jag inte köpte tvålen i en miljötänkaffär där en sådanhär tvål kan kosta 75kr, utan i en orientalisk affär) 15 kr för aleppotvålen, och därmed 15kr för ca 2 liter hemkokt handtvål. Detta motsvarar 4-6 tvålflaskor som inte behöver transporteras och 4-6 färre plastflaskor att producera och att slänga för vår familj. Kostnaden blir 7,50kr/l att jämföra med vanlig billigaste, billigaste flytande tvål som kostar typ 10kr per 500 ml förpackning dvs strax över 20kr/l. Jämför vi dessutom mot vad flytande aleppotvål kostar så är literpriset ca 150 kr/l.

Ja, och som grädde på moset så minskar vi användningen av palmolja och konserveringsmedel.   Detta känns väldigt värt detta även om min arbetskraft är gratis i tvålkostnadsberäkningen eftersom tvålen dessutom lätt koktes parallellt med matlagning.

Om schampoot berättar jag i ett senare inlägg.

 

Nya huset

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *